Tvoříme v muzeu XXXI. "Polévka i hlavní chod s bylinkami přijde vhod"


14. března 2015 | Autor: kraj Zlínský

V brzkém jarním období se do jídelníčku začleňovaly rašící mladé části rostlin. Byly důležitou součástí obřadních pokrmů, jako je velikonoční nadívanina (mladé kopřivy, pažitka, petrželka). Bylinky, které měly hospodyně na zahrádce nebo v květináči za oknem (tymián, petržel, pažitka), se mohly přidávat také k hlavnímu jídlu nebo do polévek či omáček.

S použitím těchto surovin v kuchyni návštěvníky seznámí Marie Lekešová z Hluku, která naučí vařit kerblíkovou polévku či pohankové „rizoto“ s bylinkami a další dobroty s využitím mladých bylin, natí a kořenové zeleniny.

Sobota 14. 3. 2015, 9.00 – 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.

 


Tento článek pochází ze serveru www.lidovakultura.cz.