Tvoříme v muzeu XXXVI. "Fašanku, fašanku, už je ťa na mále, smažíme koblihy, milostě na sádle!"


6. února 2016 | Autor: kraj Zlínský

Typickým sladkým pohoštěním o masopustu byly smažené koblihy a boží milosti. V rodinách se dodnes uchovávají nejrůznější recepty, podle kterých pak mohou být milosti nadýchané nebo také křehké a různě pokroucené. Koblihy jsou dalším charakteristickým fašankovým pečivem, také ony jsou známy v různých variantách, například s příměsí vařených brambor.

Přijďte tedy ochutnat další podoby masopustního pečiva od Marty Kondrové, Boženy Staškové a Hany Abrahámové.

Pro každého návštěvníka bude připraven malý receptář.

Doprovodný program: Povídání o fašanku, s fašančáry.
Masopustem, který se konal šest týdnů před Velikonocemi, končila doba muzik, zábav a všech světských radovánek. Popeleční středou začínalo čtyřicetidenní období půstu, který se v minulosti poctivě dodržoval, proto si lidé chtěli ještě do poslední chvíle užít zpěvu, tance a jídla.

Pro návštěvníky malé i velké bude ve stálé expozici Slovácko připraveno krátké povídání o masopustních zvycích doprovázené typickými písněmi s představením charakteristických masek.

Povídání o fašanku se bude konat v 10.00 hodin a 11.00 hodin ve stálé expozici Slovácko.

 

Sobota 6. 2. 2016, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.


Tento článek pochází ze serveru www.lidovakultura.cz.