Vaříme v muzeu! „Z receptáře našich babiček, jak využít vajíček“
2. dubna 2016
| Autor:
kraj Zlínský
|
|
Zvláštní postavení ve velikonočním jídelníčku mělo vejce a s ním i pečivo. Z vajec se pekly nádivky, svitky, hlavičky, ale i mazance a beránci. Po Velikonocích se pak vajíčka používala do vaječin, škvařešin či chumlanin. Ty můžete spolu se žloutkovými „jarními“ řezy a bílkovým chlebíčkem ochutnat i na našem programu ve Slováckém muzeu.
Doprovodný program ve stálé expozici Slovácko:
Povídání po Velikonocích nejen o Velikonocích
Bude připraveno také krátké povídání ve stálé národopisné expozici, tentokrát o zvycích vázaných na Velikonoční pondělí i následující povelikonoční období. Dozvíte se něco o vejci, výrobě pomlázky či významu šlahačky a obdarování jako projevu náklonnosti či darech z lásky.
Povídání se bude konat v 10.00 hodin a 11.00 hodin v prostoru stálé expozice Slovácko.
Sobota 2. 4. 2016, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.
Tento článek pochází ze serveru
www.lidovakultura.cz.