Vaříme v muzeu! „Z receptáře našich babiček, jak využít vajíček“


2. dubna 2016 | Autor: kraj Zlínský

Zvláštní postavení ve velikonočním jídelníčku mělo vejce a s ním i pečivo. Z vajec se pekly nádivky, svitky, hlavičky, ale i mazance a beránci. Po Velikonocích se pak vajíčka používala do vaječin, škvařešin či chumlanin. Ty můžete spolu se žloutkovými „jarními“ řezy a bílkovým chlebíčkem ochutnat i na našem programu ve Slováckém muzeu.

Doprovodný program ve stálé expozici Slovácko:
Povídání po Velikonocích nejen o Velikonocích

Bude připraveno také krátké povídání ve stálé národopisné expozici, tentokrát o zvycích vázaných na Velikonoční pondělí i následující povelikonoční období. Dozvíte se něco o vejci, výrobě pomlázky či významu šlahačky a obdarování jako projevu náklonnosti či darech z lásky.

Povídání se bude konat v 10.00 hodin a 11.00 hodin v prostoru stálé expozice Slovácko.

 

Sobota 2. 4. 2016, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.


Tento článek pochází ze serveru www.lidovakultura.cz.