Vaříme v muzeu! "Švestky, trnky, povidla, nejlepší to sladidla!"


5. listopadu 2016 | Autor: kraj Zlínský

Trnky či povidla patří nedílně ke slovácké kuchyni. Používaly se k přípravě mnoha jídel během celého roku, mnohdy v kombinaci s bramborami, bramborovým nebo i kynutým těstem. V receptářích našich babiček nechyběla jídla jako zašmúraný regiment, pěry (vařené bramborové taštičky plněné povidly) nebo kynuté buchty plněné povidly.

O své zaručené recepty na přípravu těchto jídel s povidly se tentokrát podělí kuchařky Ivana Vlková a Jaroslava Zálešáková z Prakšic.

Doprovodný program ve stálé expozici Slovácko:
Povídání ve stálé expozici bude věnováno švestkám, trnkám, slivkám a jejich úloze v tradiční kuchyni. Dozvíte se, proč se na jihovýchodní Moravě švestkám tak dařilo, jak se zpracovávaly a konzervovaly a dále využívaly při vaření pokrmů všedních i svátečních.

Komentovaná prohlídka začíná v 10.00 hodin.


Sobota 5.11.2016, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.


Tento článek pochází ze serveru www.lidovakultura.cz.