Vaříme v muzeu! "Sekaná i karbanátky, v zimě, v létě i ve svátky!"


4. února 2017 | Autor: kraj Zlínský

Původně byla sekaná pečeně výjimečné jídlo, které bylo doma na stolech zámožných rodin, a před vynálezem mlýnku na maso se suroviny najemno sekaly – odtud název sekaná. V meziválečném období se začaly i na venkovských stolech objevovat pokrmy z mletého masa. Často se vepřové maso doplňovalo drůbežím či králičím nebo vařeným masem z polévky a spotřebovalo se tak vše, co zbylo od předchozího dne. Sekaná se stala součástí pohoštění o druhém svatebním dni nebo na Nový rok či v další sváteční příležitosti. Specialitami svátečních dní byly karbanátky s králičím masem nebo i pečeným masem ze zabijačky.

 

Sobota 4. 2. 2017, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.


Tento článek pochází ze serveru www.lidovakultura.cz.