Vaříme v muzeu! "Po mazanci a jidáši, na Velkú noc sa zapráší"


1. dubna 2017 | Autor: kraj Zlínský

K obřadním tradičním pokrmům Velikonoc patřily různé druhy pečiva. Peklo se především z kynutého těsta, ze kterého se tvarovaly jidášky ve tvaru různě stočené spirály. Měly připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Pečivo se sladilo medem a bylo obvyklým dárkem pro chlapce, kteří od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty chodili po vesnicích hrkat. Mazance pečené z kynutého těsta měly tvar bochníku, na kterém byl naříznutím nožem naznačen kříž.

Přijďte načerpat inspiraci před blížícími se Velikonocemi a naučte se, jak správně zamísit těsto i tvarovat obřadní pečivo.

 

Sobota 1. 4. 2017, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.


Tento článek pochází ze serveru www.lidovakultura.cz.