Dnes je neděle 22. prosince 2024, svátek má Šimon Český jazyk

Tvoříme v muzeu XVII. "Jidášky a nadívanina - to je pravá velikonoční pochutina"


2. března 2013 - autor: kraj Zlínský
Verze pro tisk Poslat emailem

S blížícími se Velikonocemi si ve Slováckém muzeu připomeneme další z tradičních jídel, která postupně mizí nejen z našich kuchyní, ale také z širokého povědomí.
Nádivka, nadívanina, bublanina, huspenina se tradičně připravovala na Zelený čtvrtek v kombinaci s prvními zelenými rostlinami, které se v přírodě objevovaly. Obvykle se tak do ní přidávaly mladé kopřivy, šťovík, ale také pažitka či petrželka. Během roku se připravovala často, v podstatě jako náhražka masa, které se však do ní po skončení půstu mohlo přidat. V současné době se do nádivky doplňují také uzeniny.

Jidášky - sladké drobné pečivo z kynutého těsta mělo obvykle tvar různě stočené spirály a mělo připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Pečivo se sladilo medem a bylo obvyklým dárkem pro chlapce, kteří od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty chodili po vesnicích klepat.

Tyto pokrmy se můžete nejen naučit vařit, ale také ochutnat a získat malý receptář.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

Sobota 2. března 2013, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.




Zpět
Nový web lidovakultura.cz
Slunovrat, Saturnálie, Chanuka a Vánoce
DEN DLASKOVA STATKU