Dnes je středa 11. prosince 2024, svátek má Dana Český jazyk

Články


Vaříme v Muzeu! "Jezte dýně, nejen o halloweeně!"
4. listopadu 2017 | Autor kraj Zlínský
Dýně se sadily v hospodářství na okrajích pole a mezi okopaninami. Používaly se nejen jako krmivo pro dobytek, ale v podzimním období zpestřovaly jídelníček. Oblíbenou pochoutkou se stala dýňová zavařenina, která se používala v zimním období jako náplň …

Vaříme v muzeu! "Omáčky a knedlíky, pro všechny jedlíky!"
7. října 2017 | Autor kraj Zlínský
Nejrůznější druhy omáček patřily v lidové kuchyni k levným a jednoduchým pokrmům, které se vařily ve všední dny. Nejčastěji se jedly bez masa – jen s krajancem, nebo různými druhy šišek či knedlíků. Víte, jak se vařila mlátičková máčka? Umíte uvařit oharkovú …

Vaříme v muzeu! "Po mazanci a jidáši, na Velkú noc sa zapráší"
1. dubna 2017 | Autor kraj Zlínský
K obřadním tradičním pokrmům Velikonoc patřily různé druhy pečiva. Peklo se především z kynutého těsta, ze kterého se tvarovaly jidášky ve tvaru různě stočené spirály.K obřadním tradičním pokrmům Velikonoc patřily různé druhy pečiva. Peklo se především …

Nový web lidovakultura.cz
20. března 2017 | Autor David Rájecký
Připravujeme pro vás novou verzi internetových stránek www.lidovakultura.cz.Stávající stránky už nedoplňujeme. Děkujeme za pochopení!Sledujte náš facebookový profil Lidova kultura CZ, kde najdete zajímavosti, pozvánky a informace.

Vaříme v muzeu! "Polévky o půstu, vaříme po hustu"
4. března 2017 | Autor kraj Zlínský
Přijďte si připomenout původní recepty a přesvědčit se, že polévka je skutečně grunt.Přijďte si připomenout původní recepty a přesvědčit se, že polévka je skutečně grunt. V postním období, kdy v domácnosti ubývalo zásob, se vařily polévky - fazolové, …

Vaříme v muzeu! "Sekaná i karbanátky, v zimě, v létě i ve svátky!"
4. února 2017 | Autor kraj Zlínský
Původně byla sekaná pečeně výjimečné jídlo, které bylo doma na stolech zámožných rodin, a před vynálezem mlýnku na maso se suroviny najemno sekaly – odtud název sekaná.Původně byla sekaná pečeně výjimečné jídlo, které bylo doma na stolech zámožných rodin, …

Vaříme v muzeu! "Co se jedno na Vánoce, bylo jenom jednou v roce!"
3. prosince 2016 | Autor kraj Zlínský
Na vánočním stole nechyběl v minulosti pokrm uvařený ze sušeného ovoce. Místně byl nazýván zavařenina nebo také muzika. Mnoho rodin tuto tradici dodržuje a při štědrovečerní večeři má jako doplněk také tuto muziku nebo „modernější" kompotované ovoce zavařené …

Slunovrat, Saturnálie, Chanuka a Vánoce
23. listopadu 2016 | Autor kraj Liberecký
Vánoční výstava je zaměřená vývoj prosincových svátků, které jsme si zvykli nazývat „vánoční", případně „adventní". Je výsledkem mezioborového projektu oddělení archeologie, historie a etnologie turnovského muzea. Proč právě těchto oborů je nasnadě.Tradiční …

Zima na Slovácku - výstava ve Slováckém muzeu
10. listopadu 2016 | Autor kraj Zlínský
Výstava je věnovaná adventnímu a vánočnímu období na Slovácku, nejen ve zvycích, ale především v pracovních činnostech.Výstava je věnovaná adventnímu a vánočnímu období na Slovácku, nejen ve zvycích, ale především v pracovních činnostech. Zima byla časem, …

Vaříme v muzeu! "Švestky, trnky, povidla, nejlepší to sladidla!"
5. listopadu 2016 | Autor kraj Zlínský
Trnky či povidla patří nedílně ke slovácké kuchyni. Používaly se k přípravě mnoha jídel během celého roku, mnohdy v kombinaci s bramborami, bramborovým nebo i kynutým těstem. V receptářích našich babiček nechyběla jídla jako zašmúraný regiment, pěry (vařené …


Strana: 1234567891011121314
Slovensko
Filtr X