Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie Český jazyk

"S metyjou a krajancem není hospodyňka smutná, neboť lépe než maso chutná..."


2. června 2012 - autor: kraj Zlínský
Verze pro tisk Poslat emailem

Mezi typická krajová jídla na Uherskohradišťsku patřily mimo jiné pokrmy metyja a krajanec. Metyja z vařených brambor smíchaných s moukou se mazala povidly a sypala mákem a tvořila v minulosti na Uherskohradišťsku oblíbené jídlo všedních dní, zejména v chudobnějších rodinách. Krajanec se běžně pekl jako příloha k omáčkám i zelí a na Slovácku je znám v řadě obměn a variant.

Dnes již téměř zapomenuté pokrmy metyju a krajanec Vás ve Slováckém muzeu naučí připravovat Božena Stašková a Marie Habartová z Kunovic.

Hlavní budova Slováckého muzea, Smetanovy sady 179, 2. června 2012, 9.00 - 12.00 hodin.





Zpět
Vaříme v Muzeu! "Jezte dýně, nejen o halloweeně!"
Vaříme v muzeu! "Omáčky a knedlíky, pro všechny je…
Vaříme v muzeu! "Po mazanci a jidáši, na Velkú noc…