Dnes je středa 8. května 2024, dnes slavíme svátek - Osvobození Český jazyk

Tvoříme v muzeu XVI. "Patenty a kyselica, zdraví polovica"


2. února 2013 - autor: kraj Zlínský
Verze pro tisk Poslat emailem

Bramborové placky, nazývané patenty či laty, na Slovensku lokše, patřily na stole našich babiček k častému jídlu zejména v zimním období. Dělaly se z těsta, jehož základem jsou vařené brambory, pekly se nasucho na rozpálené plotně, mastily a natíraly se povidly a sypaly mletým mákem.

Kyselé zelí, jako základní surovina pro polévku kyselicu, zelnicu, zelňačku, bylo v zimním období důležitým zdrojem vitamínu C. Kyselice se vařily na Slovácku i Valašsku v mnoha obměnách, jak podle lokální tradice, tak se v rodinách předávají rozličné recepty z generace na generaci.

Přijďte do Slováckého muzea za dalšími recepty tradiční kuchyně. Návštěvníci programu obdrží také receptář s vybranými zajímavými obměnami obou pokrmů.

Sobota 2. února 2013, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.





Zpět
Vaříme v Muzeu! "Jezte dýně, nejen o halloweeně!"
Vaříme v muzeu! "Omáčky a knedlíky, pro všechny je…
Vaříme v muzeu! "Po mazanci a jidáši, na Velkú noc…