|
Tvoříme v muzeu XVI. "Patenty a kyselica, zdraví polovica"
Bramborové placky, nazývané patenty či laty, na Slovensku lokše, patřily na stole našich babiček k častému jídlu zejména v zimním období. Dělaly se z těsta, jehož základem jsou vařené brambory, pekly se nasucho na rozpálené plotně, mastily a natíraly se povidly a sypaly mletým mákem. Kyselé zelí, jako základní surovina pro polévku kyselicu, zelnicu, zelňačku, bylo v zimním období důležitým zdrojem vitamínu C. Kyselice se vařily na Slovácku i Valašsku v mnoha obměnách, jak podle lokální tradice, tak se v rodinách předávají rozličné recepty z generace na generaci. Přijďte do Slováckého muzea za dalšími recepty tradiční kuchyně. Návštěvníci programu obdrží také receptář s vybranými zajímavými obměnami obou pokrmů. Sobota 2. února 2013, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.
Zpět
|
|