Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie Český jazyk

Tvoříme v muzeu XVIII. "Tažené štrúdle, a mákem sypané lokše či nudle..."


6. dubna 2013 - autor: kraj Zlínský
Verze pro tisk Poslat emailem

Jablečný závin či štrúdl patří k absolutní klasice a umění vytahovat těsto hřbety rukou dnes už hned tak někdo neovládá. Tažený štrúdl se v mnoha domácnostech peče na Vánoce, avšak v zimním a předjarním období patřil v období 30. a 40. let 20. století k vítané možnosti zužitkovat jablíčka ztrácející pevnost a šťavnatost.

Nudle, lokše, lukše či řezance připravovaly hospodyně do masových polévek, ale zejména v zimě a brzy na jaře se v postních dnech, obvykle ve středu a pátek, vařily také na sladko - sypané cukrem, mletým mákem, ale také strouhankou, ořechy nebo tuhým tvarohem syrem. Přijďte si připomenout nebo se naučit, jak se má správně zamísit a rozválet těsto na ručně krájené nudle.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

 

Sobota 6. dubna 2013, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.



Zpět
Vaříme v Muzeu! "Jezte dýně, nejen o halloweeně!"
Vaříme v muzeu! "Omáčky a knedlíky, pro všechny je…
Vaříme v muzeu! "Po mazanci a jidáši, na Velkú noc…