Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie Český jazyk

Tvoříme v muzeu XIX. "Omáčky starodávné, každý uvařit zvládne"


4. května 2013 - autor: kraj Zlínský
Verze pro tisk Poslat emailem

Nejrůznější druhy omáček patřily v lidové kuchyni k levným a jednoduchým pokrmům, které se vařily ve všední dny, často i bez masa - jen s krajancem, knedlíkem nebo bramborovými noky či šlíšky.

K tradičním omáčkám patřily salátová, sauátová (húpá), která se vařila především na jaře z čerstvého hlávkového salátu, trnková, jejímž základem jsou vařené trnky (povidla) a vynikající je k uzenému masu a klobásková omáčka, do které se zužitkovaly domácí klobásky ze zimní zabijačky.

K omáčkám se tentokrát můžete v muzeu naučit uvařit jednoduché hrnkové knedlíky a samozřejmě nebude chybět ani malý receptář těchto pokrmů, který bude připraven pro každého návštěvníka.

Sobota 4. května 2013, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.



Zpět
Vaříme v Muzeu! "Jezte dýně, nejen o halloweeně!"
Vaříme v muzeu! "Omáčky a knedlíky, pro všechny je…
Vaříme v muzeu! "Po mazanci a jidáši, na Velkú noc…