|
Tvoříme v muzeu XXII. "Cukroví od babičky pečeme bez formičky..."
S blížícími se vánočními svátky začínají kuchařky a pekařky shánět recepty na osvědčené vánoční cukroví. K nejstarším druhům vánočního cukroví patřila nejjednodušší suchá pečiva. V receptech se používaly nejzákladnější suroviny, které byly po ruce v každé domácnosti, často ochucené kořením. K nejčastějším patřily voňavé zázvorky. Některé recepty zázvorek předpokládaly pečení delší dobu před Vánoci, aby změkly. Dalším oblíbeným starým cukrovím byla korýtka. U nich je zvláštní úprava před pečením, kdy se pásky těsta naskládají na formu srnčího hřbetu. Často pečeným cukrovím byly také kakaové sádlové koláčky a další. Vánoční cukroví bylo součástí štědrovečerního stolu. Recepty se dědily z maminek a babiček na dcery a díky tomu můžeme tradiční vánoční cukroví péci i dnes. Návštěvníci mohou ochutnat a proniknout do tajů jejich receptur ve Slováckém muzeu první prosincovou sobotu a nebude také chybět malý receptář, který bude připraven pro každého návštěvníka. Sobota 7. prosince 2013, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.
Zpět
|
|