|
Tvoříme v muzeu XXIII. "Zabijačková specialita nejsou jen jitrnice a jelita..."
Zimní období bylo tradičně spojeno se zabijačkami, zpracováním a konzervováním masa a všech surovin, které vepř poskytl. Pokud zavítáte první únorovou sobotu do Slováckého muzea, nečekejte zabijačku se vším všudy, ale spíše návod, jak si můžete i z nakoupených surovin v řeznictví doma připomenout nezaměnitelnou chuť a vůni zabijačkových pokrmů.
V mnoha domácnostech se o zabijačce jako první dávala vařit omáčka z vnitřností či mozečku, mnohdy zasmažená s čerstvě vyškvařenými oškvarky. Pokud se škvarky brzy po zabijačce nerozdaly nebo nesnědly, zužitkovaly se jako součást pečiva – škvarkových krajanců nebo pagáčků, či se umlely a natíraly na chléb.
První sobotu v únoru se můžete ve Slováckém muzeu naučit vařit zabijačkovou omáčku i péct škvarkové pečivo.
Sobota 1. 2. 2014, 9.00 – 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.
Zpět
|
|