Dnes je čtvrtek 25. února 2021, svátek má Liliana Český jazyk

Tvoříme v muzeu XXIV. "Smažte podle libosti - fašankové sladkosti!"


1. března 2014 - autor: kraj Zlínský
Verze pro tisk Poslat emailem

Masopustem, který se konal šest týdnů před Velikonocemi, končila doba muzik, zábav a všech světských radovánek. Popeleční středou začínalo čtyřicetidenní období půstu. V minulosti se půst poctivě dodržoval, proto si lidé chtěli ještě do poslední chvíle užít zpěvu, tance a jídla. Hospodyňky se snažily co nejlépe pohostit příchozí fašančáry. Nejčastějším masopustním pečivem byly smažené koblihy a boží milosti, které pekařky vytvářely v různých geometrických tvarech, jako byly trojúhelníky, čtverce, obdélníky nebo hvězdy. Boží milosti se smažily, některé hospodyňky však uměly připravit i pečené. Ke starému typu pohoštění pak vedle milostí patřily také dnes již méně známé trubičky z kynutého koblihového těsta plněné ušlehaným sněhem. Trubičky se pak smažily stejně jako koblihy. Dalším neobvyklým druhem pečiva byly smažené růže – obdoba božích milostí, tvořené řídkým těstem, do kterého se namáčela kovová forma.

Program tematicky navazuje na podobně zaměřený pořad věnovaný fašankovým pochutinám, který se ve Slováckém muzeu konal v předloňském roce, a doplňuje ho o další způsoby jejich přípravy i další varianty. Pro každého návštěvníka bude připraven malý receptář.

Sobota 1. 3. 2014, 9.00 – 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.



Zpět
Vaříme v Muzeu! "Jezte dýně, nejen o halloweeně!"
Vaříme v muzeu! "Omáčky a knedlíky, pro všechny je…
Vaříme v muzeu! "Po mazanci a jidáši, na Velkú noc…