|
Tvoříme v muzeu XXV. "Báleše, amolety a jiná těsta - od tety ze Starého Města
Báleše byly jedny z jednodušších sladkých jídel, které se smažily v každé domácnosti. Hlavně v době půstu, kdy se nevařilo maso, byla sladká jídla velmi oblíbená. Báleše z kynutého těsta se plnily nejvíce povidly a sypaly mákem a cukrem. Někde se báleše připravovaly i na slano – se sýrem nebo se plnily masem. Podle tohoto charakteristického pečiva získali svou přezdívku obyvatelé Starého Města. Hlavně obyvateli okolních vesnic byli totiž nazýváni bálešáky. Dalším ze sladkých jídel byly lévance, lívance. Byly také z kynutého řídkého těsta a smažily se na zvláštní pánvici s prohlubněmi – lívanečníku. V některých lokalitách se dělaly lívance větší na pánvi, stejně jako palačinky, omelety, amolety. Ty se připravovaly z litého nekynutého těsta a plnily se tvarohem, povidly, marmeládou nebo kysanou smetanou s cukrem.
Pro každého návštěvníka bude připraven malý receptář.
Sobota 5. 4. 2014, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.
Zpět
|
|