|
Tvoříme v muzeu XXVI. "Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jak z pohádky."
V celém jarním období, od Velikonoc až po svatodušní svátky, se používala hojně v kuchyni z domácích surovin především vejce. Jako rychlý oběd nebo večeře se vařila často nejjednodušší, ale velmi chutná jídla, například noky s vejcem, vaječný řízek či vajíčka v kyselém nálevu. Jarní období a hojnost vajíček dovolovaly připravit některé pokrmy náročné na spotřebu celých vajec nebo jen bílků či žloutků. Marie Lekešová vás ve Slováckém muzeu seznámí s podáváním hlávkového salátu s vařeným vejcem, uvaří kúsky noky s vejcem i starobylou vaječnobramborovou pomazánku, domácí majonézu z celých vajíček a naučí, jak se peče jednoduchá buchta k omáčkám či vajíčkové pomazánce.
Pro každého návštěvníka bude připraven malý receptář.
Sobota 3. 5. 2014, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.
Zpět
|
|