Dnes je čtvrtek 25. února 2021, svátek má Liliana Český jazyk

Tvoříme v muzeu XXVI. "Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jak z pohádky."


3. května 2014 - autor: kraj Zlínský
Verze pro tisk Poslat emailem

V celém jarním období, od Velikonoc až po svatodušní svátky, se používala hojně v kuchyni z domácích surovin především vejce. Jako rychlý oběd nebo večeře se vařila často nejjednodušší, ale velmi chutná jídla, například noky s vejcem, vaječný řízek či vajíčka v kyselém nálevu. Jarní období a hojnost vajíček dovolovaly připravit některé pokrmy náročné na spotřebu celých vajec nebo jen bílků či žloutků. Marie Lekešová vás ve Slováckém muzeu seznámí s podáváním hlávkového salátu s vařeným vejcem, uvaří kúsky noky s vejcem i starobylou vaječnobramborovou pomazánku, domácí majonézu z celých vajíček a naučí, jak se peče jednoduchá buchta k omáčkám či vajíčkové pomazánce.

Pro každého návštěvníka bude připraven malý receptář.

Sobota 3. 5. 2014, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.



Zpět
Vaříme v Muzeu! "Jezte dýně, nejen o halloweeně!"
Vaříme v muzeu! "Omáčky a knedlíky, pro všechny je…
Vaříme v muzeu! "Po mazanci a jidáši, na Velkú noc…