Vaříme v muzeu! "Co se jedno na Vánoce, bylo jenom jednou v roce!"
Na vánočním stole nechyběl v minulosti pokrm uvařený ze sušeného ovoce. Místně byl nazýván zavařenina nebo také muzika. Mnoho rodin tuto tradici dodržuje a při štědrovečerní večeři má jako doplněk také tuto muziku nebo „modernější" kompotované ovoce zavařené během léta.
Na vánočním stole nechyběl v minulosti pokrm uvařený ze sušeného ovoce. Místně byl nazýván zavařenina nebo také muzika. Mnoho rodin tuto tradici dodržuje a při štědrovečerní večeři má jako doplněk také tuto muziku nebo „modernější“ kompotované ovoce zavařené během léta. Součástí štědrovečerní tabule pak byly především různé kaše – často jáhlová, která se mohla dát také zapéct se sušeným nebo kompotovaným ovocem. Jak připravit tato chutná a přitom sváteční jídla tentokrát ve Slováckém muzeu naučí Anna Káčerová.
Doprovodným programem bude komentovaná prohlídka výstavy Zima na Slovácku o pracích spojených se zimním obdobím i zvycích provázejících adventní a vánoční čas. Proběhne ve velkém výstavním sále v 10.00 hodin.
Sobota 3. 12. 2016, 9.00 - 12.00 hodin, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.
Zpět
|