|
V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
12. 11. 2009 - 28. 2. 2010
|
Muzeum Českého ráje v Turnově
Výstava „ V babiččině kuchyni od tří králů do Vánoc" je výsledkem a shrnutím předchozích dílčích projektů, které Muzeum Českého ráje v Turnově realizovalo na půdě muzea a Dlaskova statku v Dolánkách. Koncepce výstavy vychází z prezentace inventáře dobového zařízení kuchyní - nádobí, nástrojů a náčiní, které se při přípravě pokrmů používaly na počátku 20. století. V úvodu výstava připomene tradiční výroční obyčeje, které nás provázejí v průběhu kalendářního roku. Doplní je recepty na tradiční pokrmy, které při jejich příležitosti připravovaly. V rámci konání výstavy proběhnou tvůrčí dílny pod názvem „Týden lidové kuchyně Pojizeří", kde si budou moci žáci a studenti škol osvojit přípravu tradičních pokrmů. Výstavu doplní vydání populárně naučné publikce V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc. Jedná se o první psanou kuchařku, která je lidové stravě v tomto regionu věnována. Obsahuje více než 300 původních receptů, sesbíraných ze starých místních kronik a zapsaných z výpovědí pamětníků. Publikaci doplňují kresby J.V.Scheybala a fotografie B.Jakoubě, pořízené v objektu Dlaskova statku v Dolánkách. Náplní publikace je charakteristika stravy všedního dne a stravy, která je vázána na tradiční výroční obyčeje - Nový rok, Masopust, Velikonoce, Posvícení, Svatodušní svátky a Vánoce. Proto zde čtenář zde nalezne mimo jiné také pasáže věnované výročním obyčejům. Jednotlivé kapitoly jsou doplněny o charakteristiku nejběžnějších surovin, používaných při přípravě jídel. Zvláštní oddíl je věnován přípravě tradičního pečiva a perníků.
Zpět
|
|