3.4.2010
|
Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova
Muzeum Českého ráje v Turnově Vás srdečně zve na Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova na novou expozici "Na statku od Tří králů do Vánoc".
Nová stálá expozice naváže na výstavu V babiččině kuchyni, kterou muzeum připravilo v závěru roku 2009. Přiblíží návštěvníkům Dlaskova statku hlavní zdroje potravin pro přípravu jídel - suroviny získané rostlinnou zemědělskou produkcí - obiloviny, luštěniny, zelenina, maso skotu, prasat, drůbeže, mléčné výrobky, vejce a med. Dále potraviny získané lovem (lesní a polní zvěř, ryby) a sběrem (borůvky, maliny, trnky, lesní jahody, houby, ale i kořínky, šťávy ze stromů). Ale také pokrmy, které se v Pojizeří nejčastěji vařily. Nejrůznější druhy polévek, omáček, bezmasých pokrmů z brambor, obilovin a luštěnin, sváteční pokrmy z masa a zeleniny a také pečivo, které neodmyslitelně patřilo na všední i sváteční stůl. Návštěvníci se seznámí nejen se stravou všedních dnů, ale také s tím, co se připravovalo o svátcích – při otevření nové expozice shlédnou prostřený velikonoční stůl a seznámí se s recepturami na pokrmy, které hospodyně ve vesnicích v povodí Jizery o Velikonocích připravovaly.