Dnes je neděle 22. prosince 2024, svátek má Šimon Český jazyk

Připomenout

Regionální kuchařky aneb Co jedli naši předci


8. 1. - 29. 4. 2014 | Rajhrad, Památník písemnictví na Moravě

V současnosti moderní téma gastronomie pojme výstava v Památníku písemnictví na Moravě z trochu jiného úhlu, a to skrze svědectví o stravě našich předků, která se nám dochovala prostřednictvím zápisků léty prověřených receptů. Díky tomu si návštěvníci budou moci prohlédnout nejen historické kuchařky dob dávno minulých, ale také soudobou knižní produkci opírající se o tradiční moravské pokrmy. Výstava bude zahájena vernisáží za účasti Petry Pospěchové, autorky publikace Regionální kuchařka: Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska, ve středu 8. ledna 2014 od 17 hodin a potrvá do 29. dubna.

Moravská strava minulosti byla stejně pestrá, jako byla a stále je i její krajina. Rozdílné přírodní podmínky umožňovaly pěstovat odlišnou škálu plodin, a tak i ovlivňovaly, co se v které oblasti servírovalo na stůl. Zatímco Haná byla úrodnější a bohatší a lidé si mohli více dopřávat třeba masa, ve Slezsku jej museli nahrazovat vejci nebo houbami. Naopak Valašsko bylo odkázáno hlavně na chov domácích zvířat, proto zde hrály důležitější roli mléčné výrobky (máslo, tvaroh, brynza). Díky tomu a dalším historickým a zahraničním vlivům má každá oblast svá kulinářská specifika. Některé krajové speciality zakotvily v obecném povědomí a stále se těší popularitě (např. valašské frgály), jiné zůstaly možná neprávem opomenuty. Výstava v Památníku písemnictví na Moravě představí moravskou regionální kuchyni se všemi jejími aspekty. Návštěvníci se dozvědí něco o každodenní stravě svých předků, ale rovněž o tom, čím byla obohacována ve sváteční dny. Chybět nebudou známé i pozapomenuté recepty a samozřejmě kuchařské knihy z různých období nebo dobové nádobí.

 


Zpět
Folklorní festivaly (35)
Instituce, organizace a spolky (4)
Konference (3)
Muzea v přírodě (22)
Periodický tisk (12)
Stálé expozice (22)
Webové prezentace (13)
Přidat odkaz